Ağıt - 1971 Ful Bedava İzle

div class='post-body'>


Yapım : 1971, Türkiye
Tür : Dram
Yönetmen : Yılmaz Güney
Senaryo : Yılmaz Güney
Oyuncular : Yılmaz Güney, Bilal İnci, Hayati Hamzaoğlu, Şahin Dilbaz, Atilla Olgaç, Sermin Hürmeriç, Nizam Ergüder, Yusuf Koç
Yapımcı : Yılmaz Güney
Görüntü Yönetmeni : Gani Turanlı
Müzik : Arif Erkin

Konusu:
Yılmaz Güney'in 'Seyyit Han'la başlattığı (1968) 'destansı gerçekçilik' türünün yeni bir aşamasını oluşturan bir deneme. Venedik Film Şenliği'nde (1972) ön elemeyi kazanıp 10 film arasına girdi.(...) Göreme'nin doğal dekorlarından western filmlerine benzer biçimde doyumsuz sahneler çıkaran bu incelikli çalışma kaçakçılık üzerine kurulmuş. Ve türün en iyilerinden biri. Güney, saçları eşek tıraşlı, yanık yüzlü ve suskun bir kaçakçı çetesi reisi Çobanoğlu rolüyle yine etkili bir oyun gösterisi sunuyor. Ne var ki sansür gereği kaçakçının değişmeyen yazgısı ölümdür. Yörede Beyaz Donlular adıyla ün yapan Çobanoğlu'nun sonu da bu çizgide gerçekleşir. Yine de Sansür Kurulu, 'Doktor hanımın Yılmaz Güney'in vücundundan kurşunu çıkarırken hep ağızdan söylenen türkü sahnesinin çıkarılması' koşulunu getirir. Oysa filmin en duyarlı sahnelerinden biridir bu.

Ödüller :
“Ağıt” 3.Adana Film Şenliği'nde (1971) “en başarılı film” seçildi. Yılmaz Güney “en başarılı yönetmen” ve “en başarılı senaryo”, Gani Turanlı “en başarılı kamera” ödüllerini kazandılar. Venedik Film Şenliği'nde 10 film arasına girdi ve yabancı basının ilgisini çekti. Türk Sinematek Derneğinin sinema yazarları arasında düzenlediği “1971-72 yılının en iyi 10 filmi” soruşturmasında “Ağıt”, “Acı”, “Umutsuzlar”, “Baba”, “Üç Arkadaş”, “Anneler ve Kızları” ve “Güllü” ile birlikte “en iyi film” seçildi. Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği “yılın sanatçısı” açık oturumunda “Ağıt”ın Venedik Film Şenliği'nde elemeyi kazanıp “10 film” arasına girmesi nedeniyle Yılmaz Güney “yılın sanatçısı” seçildi. Yedinci Sanat dergisinin “Bütün zamanların (1914-72) en iyi 10 Türk filmi” soruşturmasında 7'inci oldu.


Büyük Ekran izle


0 yorum:

Yorum Gönder